duminică, 31 iulie 2011

Premieră mondială – primul ceas cu carcasă din fibră de carbon


Cercetarea în orologeria elvețiană e adeseori la fel de serioasă precum cea din armată sau domeniul medical. Hublot a reușit să „îmblânzească“ un material rar în lumea ceasurilor. King Power Cathedral e primul ceas din lume fabricat din fibră de carbon.
Când vine vorba de fibra de carbon, obișnuința ne trimite cu gândul la mașini de curse, ambarcațiuni sau cel mult dispozitive electronice mobile. În orologerie, materialul a fost considerat neinteresant, cel mai probabil pentru că finisarea lui la dimensiunea zecimilor de milimetru nu e chiar una dintre cele mai bune. Pentru o mașină, marginea aspră a fibrei din care este construită capota nu este un impediment major. În lumea microscopică a ceasurilor, investigarea sub lupă nu trebuie să arate altceva decât linii drepte, marcaje impecabile, contururi fără reproș.
Hublot este însă o companie care și-a construit succesul pe amestecul de materiale oarecum inedite. Au adus laolaltă cauciuc și titan, ceramică, tungsten, aur și rășinuri compozite, în ceasuri acuzate adesea că exagerează cu mixul de materiale. Aceeași companie a îndrăznit să se apropie și de fibra de carbon, un material alcătuit din fibre extrem de subțiri (0,005–0,010 mm în diametru), foarte dur și ușor, fără a mai menționa rezistența sa la temperaturi peste medie. A fost nevoie de achiziția unei companii întregi care se ocupa doar de așa ceva, dar într-un final, proiectul carcasei din fibră a fost dus la capăt.
Cu alte cuvinte, King Power Cathedral este primul ceas din lume a cărui carcasă a fost modelată exclusiv din fibră de carbon. Dar premiera nu e singura. Mecanismul înglobează și o complicație sonoră, ceea ce face carcasa cu atât mai deosebită. Ideea de bază a funcției „repetiție la minut“ este să indice timpul unui purtător care nu se poate uita la cadranul ceasului. Glisează un buton apoi află ora prin două ciocănele care cântă o melodie formată din bătăi succesive pentru numărul de ore, sfertul de oră și minutul din acel moment. Pentru ora 12:35, se vor auzi în total 19 tipuri de bătăi – 12 pentru oră, 2 pentru sfertul de oră și încă cinci dedicate minutelor.
Diferența e că alte ceasuri cu aceeași funcție au carcasa realizată dintr-un metal, fie el aur, oțel, platină sau titan, material a cărui reznonanță nu are nevoie de teste suplimentare. O structură din fibră de carbon făcută să amplifice sunetul bătăii celor două ciocănele e cu atât mai interesantă. Dincolo de repetiție la minut, mecanismul cu armare manuală pune în funcțiune un cronograf și este regularizat de un eșapament tourbillon, una dintre cele mai apreciate complicații în domeniul Haute Horlogerie.
Fișă tehnică Hublot King Power Cathedral Tourbillon
Carcasă: 48mm, realizată din fibră de carbon cu inserții din titan și rășinuri compozite;
Mecanism:
HUB 8100 armare manuală, 21.600 bph, rezervă de mers cinci zile;
Funcții și complicații:
ore, minute, secunde, repetiție la minut cu gonguri de catedrală, cronograf cu un singur buton
Curea:
piele de aligator cusută pe o bandă de cauciuc

0 comentarii: