marți, 19 iulie 2011

Samsung NF210, un netbook elegant şi cu o baterie de invidiat

Samsung NF210 este un netbook care se face remarcat în primul rând prin design. De altfel, compania sud-coreeană pe asta mizează şi încearcă să se diferenţieze de concurenţă. În locul portabilului-servietă, Samsung a ales o formă atractivă, subliniată de margini elegante, curbilinii.
Restpad-ul are parte la rândul său de un tratament special, materializat printr-un finisaj din aluminiu, în vreme ce touchpad-ul prezintă o suprafaţă fină, uşor reflexivă. Cei care au probleme cu transpiraţia palmelor nu vor fi însă deloc încântaţi, deoarece pe ambele suprafeţe urmele se vor observa cu uşurinţă, iar esteticul va fi compromis.
Tastatura chiclet este cam îngrămădită, iar pentru a încăpea în gabaritul unui netbook de 10.1 inch s-a recurs la micşorarea tastelor direcţionale ("săgeţilor") şi a câtorva taste cu semne de punctuaţie şi paranteze. Acest aparent compromis are însă un mare avantaj: tastele cele mai utilizate (literele) sunt comod de apăsat, aşa încât Samsung NF210 oferă una dintre cele mai bune facilităţi de scriere pe care le-am întâlnit la un netbook din categoria lui.


Display-ul de 10.1 inch are o rezoluţie de 1024 x 600 pixeli şi este iluminat cu LED-uri. Suprafaţa mată, deloc reflexivă, asigură utilizatorului o vizualizare bună a imaginii indiferent de condiţiile iluminare. Restul configuraţiei include:
  • CPU Intel Atom N550, dual-core, 1.5 GHz;
  • RAM 1 GB DDR3;
  • Video integrat Intel GMA 3150;
  • HDD 250 GB, 5400 rpm;
  • Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 3.0;
  • Webcam 0.3 MP, cititor de carduri, interfeţe LAN, VGA, 3 x USB 2.0;
  • Acumulator de 6600 mAh, 48 Wh, 6 celule;
  • Sistem de operare Windows 7 Starter;
  • Dimensiuni: 275 x 188 x 31 mm;
  • Greutate: 1,35 kg (cu tot cu acumulator).
Performanţele sunt comune sistemelor Atom cu procesoare Dual-Core. Condiţia Microsoft de a impune producătorilor ca netbook-urile Atom cu Windows 7 Starter să vină echipate cu maximum 1 GB RAM este cu adevărat ingrată. Da, adevărat, Windows 7 Starter în sine rulează decent, dar în momentul în care începi să foloseşti mai multe aplicaţii realizezi că 1 GB de RAM este prea puţin.


Partea bună este că Samsung ne oferă acces facil la modulul de memorie RAM, pe care îl putem înlocui cu unul de capacitate mai mare. 2 GB de RAM pentru laptop costă aproximativ 90 de lei.
Revenind asupra performanţelor, să spunem că Samsung NF210 a obţinut 2,8 puncte în Windows Experience Index, acest punctaj minim fiind dat de performanţele grafice.
Este evident, dar ţinem totuşi să subliniem încă o dată că netbook-urile nici nu sunt concepute pentru a face faţă aplicaţiilor grafice complexe: jocuri noi şi programe de editare foto / video la nivel avansat.
Netbook-ul Samsung NF210 are totuşi procesor dual-core şi se descurcă bine cu filmele HD, rulând mkv-uri la 1280 x 720 pixeli. Singura problemă, lipsa port-ului HDMI care ar fi fost binevenită pentru o conexiune la LCD TV.
Alături de design, autonomia este punctul forte al acestui netbook. Acumulatorul cu şase celule duce aproape 8 ore utilizat în continuu (browsing, office, audio, filmuleţe) pe modul "Balanced", reţea Wireless activă şi luminozitate display 75%.
Dacă vrei să urmăreşti filme High Definition, autonomia se reduce simţitor, undeva în jurul a cinci ore.
În cazuri de economie extremă a consumului, poţi obţine peste 10 ore de autonomie. Dar aceasta presupune reducerea luminozităţii display-ului sub 50%, dezactivarea conexiunii Wi-Fi şi rularea de aplicaţii simple (cum ar fi editarea de texte, calcul tabelar etc.).


Samsung specifică până la 14,5 ore de funcţionare, dar noi nu am reuşit să atingem această performanţă. Probabil ar trebui să setăm luminozitatea la 10% şi să privim la ecranul întunecat fără să facem nimic.
Plusuri şi minusuri
[+] Design deosebit;
[+] Tastatură comodă, mai puţin câteva taste din extrema dreaptă;
[+] Ecran mat, asigură o bună vizibilitate în orice condiţii de iluminare;
[+] Procesor dual-core;
[+] Autonomie foarte bună;
[-] Nu are port HDMI;
[-] Restpad-ul se murdăreşte uşor.
Concluzie: Samsung NF210 se deosebeşte de restul netbook-urilor de 10.1 inch prin designul interesant şi autonomia foarte bună. Performanţele sunt apropiate de restul netbook-urilor Intel Atom cu procesoare dual-core, excepţie fac noile netbook-uri AMD C Series cu procesoare grafice dedicate (cum ar fi Asus 1015B pe platforma AMD Fusion), capabile să ruleze filme Full-HD şi chiar jocuri relativ noi.
În România, Samsung NF210 costă aproximativ 1300 de lei cu tot cu TVA.

0 comentarii: