luni, 1 august 2011

Asus ProArt PA246Q - imagine de calitate la superlativ

Trebuie să recunoaştem că utilizatorul de rând se mulţumeşte cu aproape orice atunci când vine vorba de monitor. Prea puţini se deranjează să caute pe Internet teste cu un monitor interesant pe care au pus ochii. Ce fac însă cei care au nevoie de imagine de calitate? Spre ce se îndreaptă graficienii care eu nevoie de precizie la crearea siglei unui brand? Ce monitoare folosesc cei care editează reviste? În continuare vom prezenta un posibil răspuns pentru aceste întrebări. Asus ProArt PA246Q este primul monitor profesional al producătorului taiwanez şi nu ne putem abţine să spunem că ne-a uimit.


Construit pentru profesionişti
Samsung şi LG se iau la întrecere pentru a crea cel mai subţire monitor de pe piaţă. Asus PA246Q este atât de gros încât pare să fie un model depăşit în ochii unui necunoscător. Unul din motivele principale pentru care monitoarele profesionale nu pot fi subţiri este acela că nu folosesc aceeaşi matrice precum cele consumer. Mai bine de 90% din monitoarele de pe piaţă au în dotare o matrice TN. Aceasta este ieftină, are un timp de răspuns foarte bun (2 ms) şi poate fi integrată în dispozitive subţiri. Dezavantajele principale sunt lipsa preciziei culorilor şi unghiurile de vizibilitate înguste.
Monitoarele profesionale, clasă din care face parte şi Asus PA246Q, folosesc alte tipuri de matrice. Acestea oferă o precizie foarte bună de reprezentare a culorilor, afişează mai multe culori decât cele TN şi se văd la fel de bine din aproape orice unghi. Preţul este însă pe măsură, iar electronica necesară pentru o astfel de matrice face ca ecranul monitorului să fie destul de gros.


Piciorul lui Asus PA246Q este în sine un gadget. El permite reglaj pe înălţime (10 cm), înclinare faţă/spate, pivotare cu 60 de grade spre stânga sau spre dreapta şi rotire a ecranului din modul landscape în modul portret. Cei care editează imagini şi trebuie să le arate colegilor au cu siguranţă nevoie de un astfel de picior. Probleme cu stabilitatea nu au cum să existe atâta timp cât Asus PA246Q cântăreşte 7,2 kg.
Plasticul negru mat al carcasei este de calitate, iar rama ecranului este gradată. Din punct de vedere al conectivităţii, sunt acoperite toate mufele folosite la ora actuală: VGA, DVI, HDMI şi DisplayPort. Pentru fotografii care au nevoie de acces rapid la pozele de pe card, Asus a inclus un cititor de carduri SD/MS/xD pe latura din stânga. Alături de el găsim şi două porturi USB 2.0. Ar fi fost indicată includerea unui cititor de carduri CompactFlash, un standard popular la aparatele foto profesionale.

Dotări
Panoul lui Asus PA246Q este de tip P-IPS. Pentru cei mai mulţi, asta nu spune mare lucru. Pentru cunoscători, P-IPS înseamnă culori excelente, vizibile foarte bine din aproape orice unghi. Poate singurul dezavantaj al acestei matrice este timpul de răspuns care nu poate ajunge la 2 ms. Cel specificat în cazul nostru este de 6 ms GtG. Pentru profesionişti, această cifră nu deranjează deloc. Ea poate pune probleme jucătorilor de FPS-uri, însă PA246Q nu se adresează lor.
Alături de rama gradată, Asus PA246Q permite profesioniştilor să-şi verifice încadrarea în pagină direct pe ecran, fără a printa ceva. Monitorul poate afişa marginile unei pagini A4, în picioare sau culcată sau ale unei fotografii cu diverse dimensiuni. Utilizatorul va trage pe ecran poza sau documentul şi va putea vedea efectiv cum va arăta foaia printată. Alternativ se poate afişa peste mediul de lucru o hârtie milimetrică gradată în centimetri sau inch.

Profesioniştii vor aprecia faptul că Asus PA246Q permite ajustarea individuală a şase culori de bază (roşu, verde, albastru, cyan, magenta şi galben). În felul acesta se poate obţine o precizie foarte bună de afişare a culorilor. Cât despre calibrare, utilizatorii vor avea o surpriză foarte plăcută. Fiecare monitor Asus PA246Q care iese pe poarta fabricii este calibrat de producător. În pachet este inclusă o fişă tehnică ce confirmă aceasta, fiind menţionată pe ea seria monitorului cu care este livrată.
Calitatea imaginii
În continuare mă voi adresa doar celor care nu sunt familiari cu valorile deltaE şi cu gamutul în spectrul sRGB. Este de-ajuns să pui Asus PA246Q lângă un monitor obişnuit şi să te uiţi la aceeaşi imagine. Diferenţele sunt foarte mari. Vei avea tendinţa să spui că monitorul de la Asus are culorile exagerate, însă adevărul este altul. PA246Q este cel care afişează culorile bine, iar monitorul cu matrice TN nu este în stare de aşa ceva. Poate că sunt utilizatori mulţumiţi cu ecranul din faţa lor, însă pentru cei care doresc mai mult, Asus PA246Q este o soluţie foarte bună. Cum am mai spus, imaginea rămâne aproape neschimbată când ne plimbăm în jurul monitorului, unghiurile de vizibilitatea fiind excelent.Pentru cunoscători, valorile deltaE sunt între 2 şi 3 după calibrare. Timpul de răspus verificat de colegii noştri de la site-uri de profil a fost de 10-12 ms, ceea ce înseamnă că Asus PA246Q poate fi folosit şi pentru aplicaţii ce afişează imagini în mişcare. Unghiurile de vizibilitate sunt excelente şi culorile se modifică foarte puţin atunci când utilizatorul întoarce ecranul în orice direcţie. Panoul P-IPS a fost foarte bine optimizat de producător ca să acopere 98% din spectrul AdobeRGB, o cerinţă importantă pentru cei care prelucrează imagini.
Filme şi jocuri
Chiar dacă Asus PA246Q nu este un monitor dedicat pentru multimedia, asta nu înseamnă că experienţa cu filmele şi jocurile a fost dezamăgitoare. În FPS-urile foarte rapide matricea P-IPS nu face faţă la fel de bine ca una TN, însă se descurcă cel puţin decent. Fidelitatea cu care sunt afişate culorile va fi apreciată la rularea filmelor full HD şi în special a celor de pe discuri Blu-ray. Nu am observat bleeding la vizionarea filmelor, însă am fi apreciat un nivel de contrast ceva mai bun. Cel măsurat de 650:1 este puţin cam mic pentru un monitor cu asemenea pretenţii. Pe de altă parte, matricea P-IPS nu excelează la capitolul contrast în comparaţie cu altele.
Concluzie
Asus PA246Q merită fără discuţie premiul de performanţă. Este unul din cele mai bune monitoare profesionale de 24" de pe piaţă. Panoul excelent, care vine cu fişă de calibrare din fabrică, se potriveşte perfect pentru procesarea imaginii. Gradaţiile şi chenarele afişate peste imagine de monitor pot fi foarte utile pentru cei care vor să facă încadrări în pagină sau măsurători la aspect real. Nu a fost creat pentru jucători sau cinefili, însă PA246Q se comportă bine şi în astfel de aplicaţii. Cu un preţ care a scăzut sub 2.000 lei, monitorul devine şi mai atractiv. Asus PA246Q se adresează profesioniştilor, dar şi celor care vor imagine de calitate mai mult decât orice.Plusuri şi minusuri:
[+] panou P-IPS cu o calitate foarte bună a imaginii
[+] picior cu foarte multe funcţii
[+] gradaţii pe chenarul ecranului şi direct pe ecran
[+] setări avansate pentru parametrii ecranului
[+] dispune de toţi conectorii video populari
[-] contrastul real putea fi mai bun

0 comentarii: