luni, 1 august 2011

Concept: Noul delfinariu din Constanța


Viitorul Delfinariu de la Constanţa ar putea deveni unul dintre cele mai spectaculoase puncte de atracţie ale ţării: cu o clădire principală futuristă şi dotări ultra-moderne, proiectul câştigător al competiţiei pentru crearea noului centru are toate şansele să pună România pe hartă europeană a arhitecturii moderne.
Proiectat de biroul de arhitectură Syaa, noul Delfinariu nu va avea doar acvarii, ci va fi un centru turistic complet, cu mai multe activităţi complementare. Complexul va fi compus din clădirea muzeului şi dintr-o curte cu grădină botanică și câteva pavilioane – sere botanice, observator astronomic şi adăposturi pentru animale. Principalele atracții ale muzeului vor fi, conform proiectului, acavariul, delfinariul, bazinul pentru balene orca, exotariul cu seră tropicală, bazinele pentru foci şi pinguini, planetariul – cinema 3D, observatorul şi serele botanice.
Acvariul va fi organizat pe 3 nivele şi va avea 9 bazine cu tematici inspirate de zone geografice diferite, un rol important jucându-l Oceanariumul. Delfinariul include un bazin de demonstraţii dimensionat pentru a putea găzdui 4 delfini, bazine de naşteri, de carantină, de repaus şi, din nou o noutate pentru România, un bazin destinat terapiei cu delfini.
Alături de delfinariu, muzeul propune şi spectacole cu balene orca. Un bazin special amenajat în acest sens, impresionant prin dimensiuni, cu o adâncime de 30m, se află poziţionat în partea de vest a complexului. La fel ca la delfinariu, spectacolele se desfăşoară pe fundalul natural al parcului.
Planetariul, sala pentru conferinţe ştiinţifice şi cinema-ul 3D pot funcţiona separat de complex, în afara orarului, având acces separat, lobby şi garderobă. Toate funcţiunile principale şi cele anexe vor fi adăpostite de o sferă aflată în interiorul clădirii muzeului, finisată cu inox astfel încât să reflectă şi adună totodată tot spaţiul interior. În complex se vor mai regăsi şi serele botanice, care vor oferi activităţi de laborator vizitatorilor, precum şi o expoziţie cu vânzare pentru plante de apartament. Observatorul astronomic va fi amplasat pe malul lacului, în mijlocul grădinii botanice. Amplasarea lui pavilionară, separată de corpul propriu-zis al muzeului, va permite vizitarea şi în afară circuitului muzeal.Biroul de arhitectură Syaa este cunoscut pentru mai multe proiecte naţionale şi internaţionale, unul dintre cele mai importante fiind cel pentru Piaţa Mare din Sibiu, implementat în anul 2011. În acest an, Syaa a mai prezentat proiecte şi pentru modernizarea şi amenajarea Parcului Izvor din Bucureşti şi pentru reconstruirea podului pietonal Mihai Vodă, tot din Bucureşti. Detalii complete pe syaa.ro.

0 comentarii: