miercuri, 3 august 2011

Giganţii de fier şi beton ai României. Care e cel mai urât?

Litere ca la Hollywood, sculpturi record şi un titan metalic. Sunt doar câteva dintre minunile premeditate ale României, mândria autorităţilor locale. REALITATEA.NET a realizat o listă cu giganţii de fier şi beton, apăruţi în păduri, pe lângă ape sau centre de oraş (VEZI GALERIE FOTO) . Care credeţi că îşi au rostul aici şi care nu?

Autorităţile locale sunt uşor de ispitit când vine vorba de importul grandorii. Construcţii imense, din fier şi beton, au apărut astfel, sub pretext artistic, pentru a înfrumuseţa România, pe modelul altora, cu istorie în afara graniţelor. Aşa au apărut litere ca la Hollywood în cetatea Râşnov sau un om de fier coborât din SF-urile americane, la barajul Vidraru.


Ce alte astfel de construcţii din România aţi mai adaugă pe listă? Aşteptăm fotografiile voastre.
Ultima iniţiativă de acest fel este cea din Harghita, unde în august va apărea cea mai înaltă statuie a lui Iisus din Europa de Est. Înaltă de 22 de metri, aceasta va fi ridicată pe vârful muntelui Gordon din comuna Lupeni, şi este construită din fier."Inima lui Iisus", îl înfăţişează pe Mântuitor cu braţele deschise. Capul, braţele deschise şi pelerina vor fi aşezate pe un cadru metalic de şapte etaje, înalt de 20 de metri, construit din fier galvanizat. Acestea sunt făcute din oţel inoxidabil, iar fundaţia din beton este deja turnată. Monumentul este opera artistului Zavaczky Walter, din Odorheiu Secuiesc.

"Hollywood-ul" de pe Tâmpa
Celebra emblemă a Hollywood-ului are o replică pe Muntele Tâmpa, la Braşov. În 2006, autorităţile locale au remontat literele ce compun numele municipiului, după ce anterioarele, din 2004, fuseseră smulse de vânt. Grupul de litere a devenit o adevărată atracţie turistică, fiind un loc care oferă o privelişte unică asupra Braşovului, de la aproape 1000 de metri.

Literele de pe Tâmpa au şi o utilitate: refugiu pentru cei care dau nas în nas cu urşii. În urmă cu un an, doi turişti au fost salvaţi de jandarmi după ce se refugiaseră pe litere de frica urşilor.

Aflat tot în judeţul Braşov, Râşnovul are de asemenea un panou cu litere uriaşe a la Hollywood.
DEVA - patru litere de 130.000 de lei
Un alt oraş care a copiat Hollywood-ul este Deva. Oraşul se poate mândri cu cele patru litere imense care alcătuiesc numele DEVA.
Recent, edilii Devei au decis înlocuirea literelor care alcătuiesc cuvântul "Deva" pe Dealul Cetăţii. Suma alocată este de 130.000 de lei, conform presei locale. Panoul cel vechi a ajuns într-o stare avansată de degradare.

"Cartoful tras în ţeapă" din Piaţa Revoluţiei
"Cartof tras în ţeapă", "circumcizia ratată", "monumentul cu penetrare", "cartoful revoluţiei" sunt doar câteva dintre denumirile primite de-a lungul anilor de monumentul care tronează în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti.
Piramida Izbânzii este elementul principal al ansamblului, are 25 de metri şi se află în centrul "Pieţei reculegerii". Obeliscul prezintă la baza sa un grup statuar care semnifică dorinţa de libertate a indivizilor. În partea superioară a obeliscului piramidal se găseşte "Coroana", simbolizând jertfa celor căzuţi în timpul evenimentelor, dar şi amintirea acestora, amintire care trebuie să rămână vie în conştiinţa românilor.
Autorul lucrării este Alexandru Ghilduş. Ansamblul memorial are 25 de metri şi a costat 50 de miliarde de lei. Monumentul a fost inaugurat la 1 august 2005.

Capul lui Decebal de la Orşova
Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Omul de afaceri şi istoricul protocronist Iosif Constantin Drăgan a fost cel care promovat şi finanţat ideea acestei lucrări efectuate perioada 1994 - 2004.
Este înaltă de 55 de metri şi lată de 25 de metri. A fost sculptată după modelul celei din stânca Muntelui Rushmore din statul american South Dakota.

"Transformers" de Vidraru
Titanul metalic de la Vidraru care ţine două fulgere în mâini a devenit un simbol al zonei. Deasupra barajului troneaza simbolul acestuia, titanul Prometeu sau Omul de Fier simbolozând puterea energiei, o lucrare monumentală ce are înălţimea de 10 metri, realizată cu ajutorul unor segmente de oţel inoxidabil şi inaugurată în 1971 de sculptorul Constantin Popovici în memoria energeticenilor ce au înălţat barajul.

(w500) Omul de fi
Printre primii giganţi
Cunoscută drept Crucea de pe Caraiman, Crucea Eroilor Neamului a fost construită între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial. Are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare şi era cea mai înaltă construcție de acest gen, din lume, la vremea respectivă, situată la o astfel de altitudine.
În perioada regimului comunist, monumentul a fost ameninţat cu mutilarea, un primar obedient regimului dorind să-i taie braţele şi în vârful coloanei rămase să monteze o stea roşie.
(w500) Crucea de

Crucea secolului
Monumentul a fost comandat, în 1991, artistului plastic Paul Neagu de către Andrei Pleşu, pe atunci ministru al culturii. Lucrarea a fost gândită ca una comemorativă pentru Revoluţia din '89. În septembrie 1997, "Crucea Secolului" a fost amplasată în Piaţa Charles de Gaulle, iar anul acesta a fost mutată lângă Ambasada Chinei pentru a permite construirea unui pasaj şi o parcare subterană lângă Herăstrău. Monumentul constă dintr-un disc lenticular de bronz de nouă tone, înalt de şase metri, în care sunt decupate o serie de perforaţii romboidale formând o cruce.


 

0 comentarii: