miercuri, 3 august 2011

Lenovo ThinkPad W520 - un profesionist care a ridicat ştacheta

Expresia "cal de povară" are o conotaţie negativă în limba română. În limba engleză însă, lucrurile stau altfel şi producătorului nu-i este ruşine să caracterizeze Lenovo ThinkPad W520 ca fiind un "workhorse" cât un ponei de mare. Cu alte cuvinte, aici avem un performer într-un format portabil sau relativ portabil, un laptop care nu are nevoie de un rucsac special pentru a fi transportat. În cele ce urmează vă prezentăm unul din cele mai puternice laptopuri care ne-au trecut prin redacţie.
Lenovo ThinkPad W520 - un profesionist în armură neagră
Construcţie la superlativ
Trebuie să fi lucrat cu un laptop profesional de la IBM sau Lenovo ca să poţi aprecia calitatea materialelor şi construcţiei oferite. Nu se pune problema să atingi un plastic ieftin sau să scârţâie un colţ de carcasă. Acesta este un ThinkPad, gama de business de la producătorul Lenovo şi are o prestanţă de menţinut.
Carcasa neagră cu textura fină a lui Lenovo W520 nu este o noutate. Am mai întâlnit-o până acum la Edge E520, un model poziţionat puţin mai jos. Rama ecranului se mulează în partea de sus pe marginile rotunjite ale restpad-ului. Acestea nu vor lăsa urme sub încheietura mâinii precum alte laptopuri. Balamalele ecranului sunt ferme şi precise, iar închiderea lui se face cu ajutorul a două cârlige fixe de pe latura superioară. Ecranul se deschide cu un buton culisant situat în partea dreaptă.
Conectorii lui Lenovo W520 sunt dispuşi pe laturi, însă pentru câţiva a fost loc doar în partea din spate. Acolo găsim mufa de alimentare, mufa RJ-45 şi o mufă USB 2.0. Cele două mufe USB 3.0 şi cea eSATA/USB sunt amplasate pe latura din stânga, alături de portul VGA şi cel DisplayPort (DP). Alegerea producătorului de-a exclude mult mai popularul HDMI este cel puţin ciudată. Pentru cei interesaţi, există adaptoare DP-HDMI.
Lenovo W520 - unitatea optică detaşabilă
Unitatea optică de pe latura dreaptă poate fi detaşată foarte uşor cu ajutorul unui buton culisant de sub portabil. Lenovo o poate înlocui cu un alt HDD, conectat în configuraţie RAID 0 cu cel din carcasă. Touchpad-ul lui Lenovo W520 are o textură plăcută la atingere şi dimensiuni decente. El poate fi folosit alternativ cu TrackPoint-ul din tastatură, una din facilităţile definitorii pentru un Lenovo ThinkPad.
Configuraţie

 • Ecran: 15.6", 1920x1080, TN, gamut extins, anti-glare
 • CPU: Intel Core i7-2820QM, 2,3 GHz, 8 MB cache, 3,4 GHz Turbo, HT, TDP 45 W
 • Chipset: Intel QM67
 • GPU integrat: Intel HD Graphics, 650 - 1300 MHz
 • GPU dedicat: Nvidia Quadro 1000M, 2 GB VRAM
 • RAM: 4 x 2 GB DDR3, 1.333 MHz
 • HDD: 500 GB, 7.200 RPM, 16 MB cache
 • Unitate optică: DVD RW
 • Reţea: Gigabit LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0
 • Conectori: 1 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, eSATA/USB, FireWire, DisplayPort, VGA, căşti
 • Altele: modem broadband, card reader, ExpressCard, webcam 720p, GPS
 • Sistem de operare: Windows 7 Professional 64 bit
 • Acumulator: 9 celule, 8.700 mAh, 94 Wh
 • Dimensiuni: 373 x 245 x 36 mm
 • Greutate: 2,7 kg
Tastatura
Această componentă a lui Lenovo W520 merită o secţiune separată deoarece este excelentă. Noile tastaturi chiclet sunt bune şi chiar cea folosită de Lenovo pe alte portabile, cu tastele rotunjite în pe latura de jos, se comportă foarte bine. Ele permit tastarea rapidă, însă nu oferă acelaşi feedback tactil precum tastatura lui ThinkPad W520. Butoanele au o cursă ceva mai lungă decât la o tastatură chiclet şi precizia apăsării este excelentă. Producătorul a optat pentru o tastatură fără NumPad pentru că a dorit să ofere spaţiu suficient pentru difuzoare. Despre ele vom vorbi mai târziu.
Lenovo W520 - tastatura excelentă
Tastatura lui Lenovo W520 nu este iluminată, fapt care ar putea fi considerat un minus dacă ţinem cont de nivelul de dotări al portabilului. Eu cred că tastatura aceasta nu trebuia stricată de un sistem de iluminare. Pentru cei care vof fi nevoiţi să lucreze în condiţii de lumină slabă, Lenovo a integrat un LED puternic în rama ecranului, lângă webcam. El luminează îndeajuns de bine tastele. Butoanele Fn şi Ctrl din colţul din stânga al tastaturii pot fi inversate în BIOS de cei care nu se pot obişnui cu noua lor amplasare.
Ecranul
Dotările care pun Lenovo W520 cu mult deasupra altor portabile sunt ecranul şi procesorul. Acum vom vorbi despre afişaj. Iniţial am crezut că avem aici o matrice VA sau IPS. Verificând unghiurile de vizibilitate am concluzionat că este o matrice TN cu gamut extins. În ultimii ani am mai primit la teste portabile cu ecrane excepţionale. Câteva modele din gama Sony VAIO ne-au atras atenţia, însă cel al lui W520 le depăşeşte. Motivul? Laptopul acesta dispune de un colorimetru de la X-Rite.
În dreapta touchpad-ului se poate observa amplasarea colorimetrului
Lenovo consideră ThinkPad W520 o staţie grafică, dedicată celor care prelucrează imagini sau lucrează în medii unde calitatea şi precizia afişării sunt foarte importante. Placa video profesională susţine această idee. Pentru cei care ştiu că există o diferenţă între roşul Coca Cola şi roşul Vodafone, Lenovo a integrat în restpad un colorimetru. Această componentă adaugă doar 70 $ la preţul sistemului pe site-ul oficial din Statele Unite. Utilizarea ei este cât se poate de simplă: rulezi o aplicaţie, alegi punctul de alb, selectezi gamma, închizi ecranul şi peste două minute ai panoul calibrat.
Câţiva colegi de la birou au fost nemulţumiţi de culorile prea saturate care sunt afişate în urma calibării. Din păcate, niciunul nu deţinea un monitor profesional şi nici nu se jucase de curând cu un colorimetru pentru a avea un termen de comparaţie. Monitoarele cu matrice TN de pe birourile lor afişau o imagine foarte ştearsă în comparaţie cu cea de pe ecranul lui Lenovo W520.
Unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune, în mod special cele orizontale. Pe verticală, calitatea imaginii este afectată foarte mult atunci când ecranul este privit de jos în sus. Balamalele permit rabatarea lui până când devine paralel cu biroul. Nu ştiu pe cine a deranjat, însă punctul roşu din sigla ThinkPad nu mai este iluminat precum la seria Edge.
Performanţe
Până acum am testat mai multe laptopuri cu procesor Intel Core i7-2630QM. Acesta nu este cel mai performant model de la Intel. Cu 2 MB cache în plus, Core i7-2820QM vine şi cu un spor de frecvenţă. Lenovo W520 are un procesor ce poate atinge 3,4 GHz cu un singur nucleu în modul Turbo Boost. În testele sintetice, i7-2820QM este cu aproximativ 10% mai rapid decât i7-2630QM. Din păcate, preţul său este cu mai bine de 60% mai scump decât al modelului cel mai popular la noi pe piaţă. Dacă doriţi un procesor mai puternic, următorul nivel de performanţă îl găsiţi implementat de Alienware. În testele sintetice, Core i7-2820QM este comparabil cu modelele pentru desktop Core i7-9x0.
Lenovo ThinkPad W520 - un capac cu o textură fină
PCMark Vantage 64 bit (Productivity) - 8.927 (7.273)
3DMark Vantage Entry - 20.101 (GPU 17.930 / CPU 31.563)
3DMark Vantage Performance - 4.728 (GPU 3.685)
3DMark 11 - E 1.818 / P 1.061 / X 326
3DMark06 - 5.693
Cinebench R11.5 OpenGL - 26,74 fps
Cinebench R11.5 CPU - 5,45 pts
Pe scurt, Lenovo W520 este un laptop foarte rapid. Am stat şi m-am întrebat ce scoruri aş fi putut obţine dacă HDD-ul din carcasă ar fi fost de fapt un SSD. Memoria de 8 GB DDR3 este suficientă pentru aproape orice aplicaţie şi poate fi dublată în cazul în care este nevoie de mai mult. Placa video dedicată Nvidia Quadro 1000M nu este una din cele mai performante pentru mediul profesional. Cei care au însă nevoie de facilităţile sale speciale vor aprecia faptul că nu folosesc o Nvidia GeForce comună.
Chiar dacă testele sintetice ne-au sugerat că placa video a lui Lenovo W520 poate rula jocuri, nu ne-am îndurat s-o facem. Ea nu a fost creată pentru aşa ceva şi ne-a dat de înţeles asta în timpul testelor. Nu am putut rula două teste minore din suita 3DMark Vantage deoarece laptopul se oprea brusc la câteva secunde după ce era iniţiate. Scorurile de mai sus au fost obţinute prin eliminarea celor două teste. Probabil că ele stresau în mod excesiv anumite funcţii ale plăcii grafice sau driver-ul video, nerecunoscut de Futuremark, dădea erori.
Sistemul de răcire
Lenovo W520 nu a avut probleme cu răcirea. Sistemul este eficient şi relativ silenţios. Atunci când ventilatorul ajunge la turaţie maximă, zgomotul său este sesizabil, însă nu deranjează. Aerul eliminat prin fantele din colţul stânga-spate ajunge să fie destul de fierbinte în timpul testelor sintetice, însă căldura nu este resimţită la nivelul tastaturii sau restpad-ului.
Lenovo W520 - difuzoare generoase
Autonomie
În imagini puteţi vedea un model Lenovo W520 cu dotări puţin diferite de cel testat. Acesta din urmă are bateria cu 9 celule care iese în afara carcasei. Folosind profilul Maximum Battery Life oferit de Lenovo, am lucrat cu laptopul timp de 5 ore şi 10 minute. În acest timp am navigat pe Internet folosind placa de reţea wireless, am editat documente şi am ascultat muzică folosind o pereche de căşti. Luminozitatea ecranului a fost setată la 65%, iar Nvidia Optimus a dezactivat placa video dedicată.
La rularea unui film 1080p, folosind profilul Video Playback şi luminozitatea redusă la 85%, autonomia oferită de Lenovo W520 a fost de 4 ore şi 20 minute. În acest timp placa de reţea wireless a fost dezactivată şi am folosit o pereche de căşti pentru redarea sunetului. Trebuie precizat faptul că încărcarea bateriei este destul de lentă, timpul necesar fiind de 3,5-4 ore.
Boxele lui W520
Sistemul audio aduce poate singurul minus al acestui laptop. Nu ne referim aici la calitatea audio. Aceasta este excelentă pentru un laptop din clasa business/profesională. Boxele au un volum foarte bun şi pot fi comparate cu cele semnate Bang & Olufsen de la Asus N53. Problema este dată de grila de protecţie a difuzoarelor. Aceasta se poate murdări, iar mizeriile intrate în orificiile foarte fine pot fi extrase doar cu un ac foarte ascuţit şi cu multă răbdare.
Alte aspecte
Lenovo W520 aduce o serie întreagă de facilităţi pentru utilizatorii din mediul business/profesional. Enunţăm aici ThinkVantage Technologies, Intel Anti-Theft, TPM, Secure Managed Client şi Lenovo Enhaced Experience 2.0 pentru Windows 7. Aceasta din urmă poate reduce timpul de încărcare al sistemului de operare cu aproximativ 20 de secunde prin prioritizarea activării unor procese sau componente.
Concluzie
Lenovo ThinkPad W520 nu este un laptop pentru utilizatorul de rând. Modelul de faţă nici măcar nu a intrat în reţeua de retail. El este disponibil doar pentru companii care lucrează direct cu Lenovo şi care au nevoie de echipamente specializate. Nu oricine are nevoie de un ecran cu gamut extins şi colorimetru, însă parcă ele ar trebui să fie implementate la cât mai multe portabile din game de preţ inferioare.
Lenovo W520 - cu un preţ ce depăşeşte 10.000 lei
În configuraţia testată de noi, preţul lui Lenovo W520 depăşeşte pragul de 10.000 lei. Personal, cred că acest cost este justificat, atât prin dotările excepţionale ale portabilului, cât şi prin facilităţile oferite de Lenovo.
Plusuri şi minusuri:
[+] o configuraţie foarte performantă
[+] ecran cu gamut extins şi colorimetru
[+] construcţie ireproşabilă
[+] una din cele mai bune tastaturi de pe piaţă
[+] autonomie excelentă pentru performanţele sistemului
[+] difuzoare puternice şi de calitate
[-] grilele difuzoarelor se pot murdări în timp

0 comentarii: