luni, 1 august 2011

Pixul cu memorie digitală – Echo Smartpen


Scrisul de mână mai dă o ultimă luptă în fața omniprezentei tastaturi. Cel mai bun aliat îi este un pix care captează cu precizie orice notiță. Compania care dă utilitate digitală hârtiei se numește Livescribe, iar Echo este produsul ei cel mai valoros.
Tehnologia brevetată de Livescribe există din 2007 și, dacă produsele companiei mai sunt încă pe piață înseamnă că numărul computerelor, tabletelor și altor gadgeturi portabile lasă încă destul de mult loc pe piață și scrisului de mână. Despre Echo se poate spune fără teamă că este unul dintre cele mai inteligente instrumente de scris ale planetei, un pix capabil să înregistreze nu numai alunecarea peniței pe hârtie, dar la cerere și vocea profesorului care dictează.
Printr-o matrice de puncte tipărite extrem de fin pe o foaie și cu ajutorul unei camere de mare viteză, „smartpen-ul“ știe să reproducă pe calculator fiecare literă sau desen în ordinea în care au fost desentate. Mai mult, difuzorul încorporat îi permite să redea înregistrarea corespunzătoare în momentul apăsării cu penița peste un anume rând, literă sau schiță din caiet. Ulterior, prin transferul într-un computer, utilizatorul are la dispoziție înscrisurile, înregistrarea, dar și un film despre fiecare notare pe care a făcut-o, în ordinea potrivită.
Matricea de puncte ajută dispozitivul să refacă traseul pixului pe hărtie și permite digitalizarea conținutului scris

O inovație absolută o reprezintă aplicațiile dedicate care pot fi descărcate de pe site-ul producătorului. După desenarea rudimentară pe hârtie a câtorva cărți de joc, clapele unui pian sau corzile unei chitare, pixul știe să interacționeze cu ele și redă notele corespunzătoare fiecărei corzi, ba chiar știe să „cânte“ arpegii. Jocul de poker e posibil prin afișarea cărților pe un ecran OLED. Navigarea prin meniul de aplicații permite și accesarea unor servicii de traducere live, alegerea unei funcții sau a alteia făcându-se prin apăsarea cu capătul peniței a unor săgeți tipărite pe foaie. La fel sunt controlate și înregistrările sau calculatorul încorporat care are afișează rezultatul pe ecranul aparatului.

Livescribe Echo, dar și Pulse, versiunea mai veche, sunt dispozitivele ideale pentru persoanele care scriu după dictare sau care, prin natura meseriei, iau foarte frecvent notițe. Garantează acuratețea informației și, așa cum spun unii dintre utilizatori, este o nouă formă de memorie. Atenție, a nu se folosi la bacalaureat!
Prețul pentru un astfel de dispozitiv pleacă de la 100$ pentru 2GB memorie și ajunge la 200$ pentru 8GB.0 comentarii: